MARVER Corona Logboek - 20 april 2020
Muesli, thee, crackers, boter, vruchtensap, brood en pizza’s. Dit zijn enkele voorbeelden van de ongeveer 6.000 kilo levensmiddelen die Defensie vrijdag heeft afgeleverd aan de voedselbanken in Noord-Nederland. De distributie van de houdbare en diepgevroren etenswaren vond plaats vanuit het militaire complex in Bathmen. Vandaar reden militairen de spullen in speciale wagens naar de regionale distributiecentra in Groningen en Meppel.
De proviand was eigenlijk bedoeld voor militairen die voor de jungletraining naar het Centraal-Amerikaanse Belize zouden gaan. De voedselcontainers waren al onderweg toen de training vanwege de coronacrisis werd geschrapt. Defensie liet het schip rechtsomkeer maken. Enkele weken terug schonk Defensie ook al duizenden kilo’s levensmiddelen aan voedselbanken. Militairen brengen op dit moment ook de bevoorrading van zo’n 50 voedselbanken en uitgiftepunten in de regio’s Amsterdam, Haaglanden en Tilburg weer op gang. Dat gebeurt door in de drie distributiecentra te helpen bij de herverdeling van bulkverpakkingen naar kleinere hoeveelheden.
Patiëntentransport vanaf Waddeneilanden door Defensie
Defensie vliegt vanaf deze maandag patiënten van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland. Dat gebeurt met de NH90. Met de helikopter van het Defensie Helikopter Commando neemt de militaire organisatie de taken even uit handen van de ANWB. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De voor medische transporten uitgeruste NH90 heeft vlieg-medisch personeel aan boord. Dit toestel heeft Maritiem Vliegkamp De Kooy als thuisbasis. Defensie kan de taak 24 uur per etmaal uitvoeren. De ANWB-helikopters zijn daardoor volledig beschikbaar om ernstig zieke coronaviruspatiënten naar andere intensive care-afdelingen te transporteren.
------------------
Koop Nederlandse materieel vanwege coronacrisis
VVD en CDA willen dat het ministerie van Defensie nieuw materieel voor de krijgsmacht zoveel mogelijk bij Nederlandse bedrijven bestelt. Hierdoor moet in de economische crisis die door het coronavirus ontstaat ook de Nederlandse economie worden aangejaagd. “Hier is een win-win te halen”, zo benadrukt VVD-Kamerlid André Bosman, die de scheepsbouw als voorbeeld noemt. Zo wil het kabinet voor zo’n 3,5 miljard euro nieuwe onderzeeboten kopen. Daarvoor zijn nog drie aanbieders in de race, waarvan twee consortia een Nederlandse partner hebben. Het CDA wil nog wat verder gaan. Kamerlid Martijn van Helvert wil dat de regel die voorschrijft dat dit soort grote orders Europees moeten worden aanbesteed, tijdelijk buiten werking wordt gesteld. ,,Ik wil dat het kabinet mogelijk maakt dat we in de coronacrisis materieel in eigen land kunnen bestellen.” Projecten moeten volgens hem ook, waar dat kan, naar voren worden gehaald of versneld. De partijen doen het voorstel maandag in een Kamerdebat over het defensiematerieelfonds.
------------------
Oud-militair in isolatie op onbewoond eiland
De 39-jarige Britse oud-militair Chris Lewis bevindt zich door de coronacrisis in isolatie op een onbewoond eiland. Lewis en zijn hond Jet hebben volgens de omroep BBC hun intrek genomen in het enige huisje op het eiland Hildasay. Lewis was bezig met een lange wandeltocht voor het goede doel toen zijn regering een lockdown afkondigde om verspreiding van het virus te voorkomen. Hij ging vervolgens met een boot naar het eiland, waar verder alleen schapen en vogels leven. “Het leek me beter als ik niet op het vasteland was. Ik wilde niet in de weg lopen,” vertelt de voormalige militair. Zijn verblijf in een hutje zonder stromend water of elektriciteit bevalt hem uitstekend. “Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest.”