MARVER Corona Logboek - 8 april 2020
Defensie biedt drie distributiecentra van Voedselbanken Nederland een steun in de rug, zodat deze weer voedingsmiddelen kunnen leveren. Zij heeft hiermee dinsdag een start gemaakt. Door de uitbraak van het coronavirus moesten de drie distributiecentra kort geleden noodgedwongen sluiten.
Ruim veertig militairen bieden tot uiterlijk 1 juli hulp op de locaties in Amsterdam, Haaglanden en Tilburg. Hoogstwaarschijnlijk zijn deze locaties vóór die datum weer in staat om levensmiddelen op de juiste plek te brengen. Defensie spreekt zelf van ‘militaire steunverlening in het openbaar belang’. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid had om steun gevraagd, nadat de drie distributiecentra hun deuren moesten sluiten door de coronacrisis. De distributiecentra krijgen nu hulp bij het stimuleren van de voedselstroom naar de Voedselbanken. De militairen, vooral jonge onderofficieren van de Landmacht, ondersteunen en adviseren hierbij in logistiek en leidinggeven.
Extra IC-capaciteit in Calamiteitenhospitaal
56 verpleegkundigen, 10 artsen, 26 ondersteunende medewerkers en intensive-caremateriaal. Deze extra capaciteit levert Defensie aan het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht, dat nu wordt ingericht voor de zorg van coronapatiënten. Samen creëren zij daar 19 intensive-careplekken. Normaal gesproken zijn dit er 19. Met de extra capaciteit kan het UMC Utrecht nog meer IC-patiënten opnemen die door het coronavirus aan de beademing moeten. Buiten de huidige coronavirustijd biedt het Calamiteitenhospitaal kortstondige traumaopvang. Met de extra uitbreiding komt de IC-capaciteit van het UMC Utrecht in totaal op 80 IC-bedden. Deze aanvullende capaciteit komt er geleidelijk, zodat de artsen en verpleegkundigen van Defensie en het UMC Utrecht zich goed kunnen voorbereiden, alle apparatuur aanwezig is en de benodigde middelen in voldoende mate op voorraad zijn.
Bekijk hieronder een YouTube-filmpje over het Calamiteitenhospitaal.
'Bodem Defensiecapaciteit komt in zicht'
Tijdens de coronacrisis levert Defensie, zoals je ook in dit Corona Logboek al hebt kunnen lezen, steeds meer ondersteunend militair geneeskundig personeel en apparatuur aan zorginstellingen. In een interview met NU.nl benadrukt luitenant-kolonel Sjaak van Elten, woordvoerder namens Defensie, dat ‘de bodem van deze capaciteit wel in zicht komt’. Volgens hem heeft Defensie zo’n 250 militair verpleegkundigen in dienst, maar heeft de krijgsmacht dit personeel ook nodig. Zo vervult Defensie in Noord-Afghanistan een belangrijke rol in de NAVO-missie Resolute Support. 160 medewerkers zijn er actief, onder wie medisch personeel. Verder wordt ondersteuning geboden in het Caribisch gebied.
"Ook wij hebben een limiet,” zegt Van Elten in het interview. Hij kan niet voorspellen wanneer Defensie niet meer aan de ondersteuningsvraag kan voldoen. “Het is belangrijk om bij de prioritering van de inzet van de medische capaciteit van Defensie te kijken waar we het hardste nodig zijn. Je ziet dat we als het ware met de golf van de pandemie door Nederland heen bewegen. Eerst was dat alleen in het zuiden, maar nu ook steeds meer in het midden van het land."
--------------------------------------
Geen zorgen over laag vliegende helikopters
Inwoners van Nijmegen die binnenkort een militaire helikopter laag boven hun stad zien vliegen, hoeven zich geen zorgen te maken. De provincie Gelderland heeft toestemming verleend aan helikopters van Defensie om patiënten met het coronavirus vanuit het Radboudumc te vervoeren. Deze helikopters zijn groter dan reguliere traumahelikopters en kunnen hierdoor meer patiënten vervoeren. Normaal gesproken mogen deze hiervoor niet worden ingezet. Defensie moet nog wel even controleren of het heliplatform van het ziekenhuis de zwaardere helikopters kan dragen. Ook moet de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport goedkeuring verlenen.