SP-Kamerlid stelt Kamervragen over PX10-zaak
Naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag op maandagavond over de militair die een Militair Invaliditeits Pensioen van het ABP kreeg toegewezen na Non-Hodgkin lymfoom te hebben opgelopen door het werken met het wapenreinigingsmiddel PX10, heeft SP-Kamerlid Jasper van Dijk Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Van der Maat van Defensie. Van Dijk wil onder meer van de staatssecretaris weten of hij daadwerkelijk vindt dat het ABP een fout heeft gemaakt bij zijn onderzoek in deze zaak omdat de regelgeving van vóór 2011 zou zijn gehanteerd. Van der Maat stelde dit namelijk in een eerste reactie op de uitslag van de zaak van de bewuste militair.
AFMP-voorzitter Ruud Bergsma in de uitzending van EenVandaag
Via deze link vind je alle Kamervragen die SP-Kamerlid Van Dijk voorlegde aan de staatssecretaris van Defensie. EenVandaag besteedde maandagavond uitgebreid aandacht aan de zaak rond de militair, die ziek werd nadat hij in zijn werk veelvuldig in aanraking kwam met PX10. Hij kan definitief rekenen op een MIP, omdat na een jarenlange juridische strijd het directe verband werd erkend tussen het gebruik van dit giftige wapenreinigingsmiddel en het ontstaan van kanker, in dit geval Non-Hodgkin lymfoom.
Ruud Bergsma, voorzitter van onze zusterbond AFMP, sprak in de uitzending over ‘een heel mooi individueel resultaat’. De MARVER en de AFMP voeren al jarenlang een juridische strijd voor oud-militairen en -burgermedewerkers die (ernstig) ziek zijn geworden door het werken met PX10 of met andere giftige stoffen.
RIVM-rapport
Volgens een RIVM-rapport is het verband tussen PX10 en kanker niet aantoonbaar. De MARVER en de AFMP hebben er van meet af aan op gewezen dat de conclusies van het RIVM niet als afwijzingsgrond kunnen dienen omdat er te weinig informatie beschikbaar was om een gedegen en betrouwbaar onderzoek uit te voeren.
Individueel medisch onderzoek
De MARVER, de AFMP en de militair voerden de afgelopen vijf jaar een juridische procedure om af te dwingen dat er individueel medisch onderzoek zou worden gedaan en dat dus niet alleen naar het RIVM-rapport zou worden gekeken. Zowel de rechtbank als de Centrale Raad van Beroep ging hierin uiteindelijk mee. Zij gaven het ABP de opdracht individueel medisch onderzoek te doen.
"Hieruit is vastgesteld dat er wel degelijk een direct causaal verband was tussen PX10 en zijn ziekte,” zo benadrukte advocaat Lotte van den Broek tegenover EenVandaag. Zij voerde de zaak namens de militair, de MARVER en de AFMP. Als voorzitter van de AFMP sprak Ruud Bergsma de hoop uit dat Defensie nu ruimhartiger zal zijn voor al die andere defensiemedewerkers die blootgesteld zijn aan gevaarlijke stoffen en ziek zijn geworden. “We gaan door met de strijd in dit dossier, maar zijn ons ervan bewust dat het een lastig gevecht is. Per situatie zal nog steeds bekeken moeten worden of er een directe relatie te vinden is.
Zorgplicht
Tot verbijstering van de MARVER, de AFMP en advocaat Van den Broek liet de staatssecretaris overigens in een eerste reactie weten dat het ABP geen goed onderzoek deed en dat het een casus is die op zichzelf staat.
“Waar zien we nu nog de zorgplicht en het menselijke gezicht van de politiek, en specifiek van Defensie terug?” zo vraagt Bergsma zich naar aanleiding hiervan af. “Wat is de waarde van het uitgangspunt ‘de mens op 1’? Juist omdat Defensie medewerkers jarenlang zonder goede beschermingsmiddelen met een gevaarlijke stof als PX10 heeft laten werken, zou het de organisatie sieren als er serieus wordt gekeken naar de gezondheidsklachten van de medewerkers en het voor een individu behaalde resultaat niet zijn afgedaan als een ‘misser’.”
Bekijk via deze link de EenVandaag-uitzending van maandag terug!