‘Het FSZ omarmt leden tot aan het einde van hun leven’
Een jaar nadat hij in 2020 met FLO ging, werd Jan Peter de Boer ledenbezoeker van het FSZ. Sindsdien bezoekt hij samen met zijn echtgenote Anneke een klein aantal MARVER-leden in de Gelderse plaatsen Barneveld, Harskamp, Ede, Lunteren en Ugchelen.

Op de foto zit Jan Peter naast Nita, de dochter van oud-collega Jan Radstaat en zijn echtgenote Jannie. Jan Peter bezocht haar ouders vanaf 2020 regelmatig, totdat zij vorig jaar kort na elkaar overleden. Onlangs bespraken Jan Peter en Nita met elkaar hoe waardevol de bezoeken voor haar ouders waren.
Wanneer & hoe werd je ledenbezoeker van het FSZ?
“Voordat ik in 2020 met FLO ging, had ik bij Bert Tuenter van het FSZ al eens aangegeven dat ik in voorkomende gevallen wel iets voor het FSZ zou willen betekenen. Toen Bert me na mijn FLO vroeg of ik nog steeds iets wilde gaan doen bij het fonds, heb ik onmiddellijk ja gezegd en ben ik dus ledenbezoeker geworden. Dit vrijwilligerswerk pakte ik vervolgens samen met mijn echtgenote Anneke op.”
Wat was voor jou de belangrijkste reden om dit vrijwilligerswerk te gaan doen?
“Mijn geschiedenis bij de KMar! Ik ervaar toch wel: eens KMar, altijd KMar. Door mijn werkverleden bij de KMar, de gemeenschappelijke opleiding te Apeldoorn, de veelheid aan functies én de uitzendingen voel ik mij betrokken bij de organisatie en verbonden met de niet meer actief dienende KMar-collega’s. Ik was een derde deel van mijn loopbaan actief in het bedrijfsmaatschappelijk werk en dus twee derde operationeel. Ik voel mij daarom in de eerste plaats marechaussee en dan pas BMW-er. Hierdoor vond en vind ik het mooi om als ledenbezoeker van het FSZ iets te kunnen betekenen voor oud-collega’s die boven de 80 jaar, weduwnaar of ziek zijn.”
Hoeveel bezoeken brengen jullie jaarlijks als ledenbezoekers?
“Op dit moment leg ik samen met Anneke huisbezoeken af bij nog twee leden en een echtgenote. Ik realiseer mij terdege dat dit niet veel is. Nog niet zo lang geleden bezochten we zes leden in de plaatsen Barneveld, Harskamp, Ede, Lunteren en Ugchelen. Een aantal van hen is overleden. Wij brengen twee keer per jaar een bezoek: één bezoek rond hun verjaardag en één in de weken tussen sinterklaas en kerstmis. Voor hun verjaardag brengen wij een bos bloemen of een plant mee en met de feestdagen een kerstattentie.”
Wat wordt het meest gewaardeerd aan deze bezoeken?
“Als ledenbezoeker merk ik dat onze leden de bezoeken fijn vinden en het waarderen dat wij gericht aandacht aan hen besteden. Deze raken de gemeenschappelijkheid van het verleden. Niet vergeten worden. Verhalen kunnen vertellen. Als ledenbezoeker ben je beslist geen hulpverlener, maar vervul je wel een sociale rol. Indien nodig kun je een schakel zijn naar instanties. Dit gebeurt uiteraard in overleg met de betrokkene en onze coördinator. Ook ben je in voorkomende gevallen de vertegenwoordiger van het FSZ na een overlijden en hierdoor aanwezig bij uitvaarten.”
Welke eigenschappen moet je als ledenbezoeker hebben?
“Het is belangrijk om een open mind, een scherpe blik en een luisterend oor te hebben voor alle leden die je bezoekt. Zij hechten er veel waarde aan om hun verhaal te kunnen doen over hun werkjaren bij de KMar en hierbij is het van belang om goed te luisteren en gerichte vragen te stellen.”
Hoeveel extra ledenbezoekers kan jouw regio gebruiken?
“In onze regio hebben we geen extra ledenbezoekers nodig. Sterker nog, het is voor Anneke en mij rustig geworden. En dat zal wat betreft de ledenbezoeken niet veel anders meer worden. Daarom wil ik mij in de nabije toekomst wellicht op een andere manier blijven inzetten voor het FSZ. Het FSZ is een mooi en waardevol sociaal netwerk van én voor KMar-collega’s, dat leden niet aan hun lot overlaat en hen omarmt tot aan het einde van het leven.”
‘Mijn ouders keken enorm uit naar Jan Peters bezoeken’
Samen met Jan Peter brengen we op een woensdagochtend in februari een bezoek aan Nita, de dochter van oud-collega Jan Radstaat en zijn echtgenote Jannie. Nita was voor hen jarenlang mantelzorger, totdat haar moeder op 28 februari 2024 overleed en haar vader op 24 september op 95-jarige leeftijd kwam te overlijden. Als ledenbezoeker bezocht Jan Peter hen vanaf 2020 rond hun verjaardagen én in de periode tussen kerst en oud en nieuw.
“Mijn ouders keken altijd erg uit naar zijn bezoeken,” benadrukt Nita aan het begin van onze visite aan haar huis in Ede. “Deze bezoeken boden mijn vader de kans om met een andere KMar-collega uitgebreid te praten over zijn loopbaan. Als oudere mensen kregen mijn ouders niet zoveel bezoek meer en mijn vader kon zijn verhalen over de KMar hierdoor nog maar met weinig mensen delen. Juist daarom waren Jan Peters bezoeken voor hem zo waardevol.”
Diverse verhalen
Terwijl zijn vrouw Jannie op de achtergrond meeluisterde en hem waar nodig corrigeerde, vertelde Jan tijdens de visites van Jan Peter uiteenlopende verhalen en anekdotes over zijn KMar-loopbaan. Een carrière waarin hij achtereenvolgens actief was bij de Brigades Deventer, Amersfoort, Zevenaar en Arnhem en tenslotte bij de Brigade Harskamp, waar hij als brigadecommandant de dienst verliet.
“Zo vertelde hij over zijn twee dienjaren in Nederlands-Indië, over bijzondere voorvallen met collega’s in latere jaren en bijvoorbeeld ook over zijn herinneringen aan het SD-hoofkwartier De Wormshoef in Lunteren, waar mensen in de oorlogsjaren werden vastgezet en mishandeld,” blikt Jan Peter tijdens ons bezoek uitgebreid terug op zijn gesprekken met Jan. “Een leuke anekdote die hij tijdens ons laatste gesprek in juni 2024 met me deelde, betrof zijn ervaringen als jongere marechaussee op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Juliana, die toen net koningin was geworden, vroeg hem op een gegeven moment of hij even op haar kinderen wilde letten. Uiteindelijk ging hij toen op het grasveld bij Het Loo een balletje trappen met de prinsesjes Beatrix, Irene en Margriet. Een paar jaar geleden stuurde ik als ledenbezoeker nog een brief aan prinses Margriet met de vraag of zij zich dit nog kon herinneren. Hier is geen reactie opgekomen en dat speet me voor Jan, die dit ongetwijfeld zou hebben gewaardeerd.”
Nagenieten
Na afloop van de bezoeken van Jan Peter genoten haar ouders volgens Nita nog volop na. “Zo had ik het met mijn vader dan nog regelmatig over voor mij nieuwe dingen die hij tijdens een bezoek had verteld. Zijn verhaal over het voetballen met de prinsesjes had ik bijvoorbeeld niet eerder gehoord. Ook mijn moeder was enthousiast over de bezoeken. ‘Jan Peter doet het goed’, zei ze altijd als hij een bos bloemen voor haar had meegenomen.”
Bijzonder echtpaar
Voor Jan Peter was het een voorrecht om twee keer per jaar over de vloer te komen bij het echtpaar Radstaat. “Ik vond het bijzonder om een echtpaar van boven de 90 jaar te bezoeken, waarvan beide partners nog zelfredzaam, fit en volledig bij de les waren. Zij straalden veel warmte en positiviteit uit. Jan was een vriendelijke en lieve man, die ook altijd aardig was voor de mensen in zijn omgeving. Als echtpaar vulden zij elkaar perfect aan en vormden zij een eenheid. Het was mooi om altijd in alle openheid het gesprek met Jan te kunnen aangaan. We hoefden van tevoren niet te bedenken waarover we het zouden hebben en zochten nooit naar woorden. Na zo’n anderhalf uur kregen onze gesprekken altijd een soort natuurlijke afronding. Jan en zijn vrouw hebben een onuitwisbare indruk op mij als ledenbezoeker achtergelaten. Mijn bezoeken aan hen gaven me altijd energie.”
HEB JIJ INTERESSE?
Ben je na het lezen van dit interview enthousiast geworden over het werk van ledenbezoeker bij het FSZ? Maak dan jouw interesse voor dit vrijwilligerswerk kenbaar bij Bert Tuenter. Als coördinator Zorg en Nazorg bij het FSZ is hij bereikbaar via e-mail of telefoon 06 -10120697. Vooral in de provincie Zuid-Holland, het noorden van de provincie Limburg, het oosten van de provincie Noord-Brabant (omgeving Eindhoven), het gebied ten oosten van de Veluwe in de provincie Gelderland en de provincie Utrecht heeft het FSZ dringend behoefte aan nieuwe ledenbezoekers. Woon je niet in één van deze regio’s of provincies? Ook dan is het heel goed mogelijk dat het FSZ jouw hulp als vrijwilliger over niet al te lange tijd kan gebruiken. Door onvoorziene omstandigheden of het stoppen van bestaande ledenbezoekers kunnen ineens extra vrijwilligers nodig zijn.