23 april 2025

Voorkom dat je slachtoffer wordt van (online) oplichting!

Ondanks alle waarschuwingen hiervoor, worden helaas nog altijd veel mensen het slachtoffer van (online) criminelen, die hen op een slinkse wijze een bankrekeningnummer, creditcardnummer, wachtwoord of pincode weten te ontfutselen. Een steeds vaker voorkomende vorm van oplichting is ‘phishing’, waarbij slachtoffers naar een valse website worden gelokt. Daar worden hun gegevens of hun geld gestolen.

Ook doen criminelen zich voor als bankmedewerkers, die jou in een bericht vragen om vertrouwelijke bankgegevens. In zo’n bericht staat vaak een link, waarop je zou moeten klikken voor meer informatie. Klik echter nooit op zo’n link! Als je dit doet, dan stel je criminelen namelijk in staat om geld van je rekening te halen. Wees je ervan bewust dat jouw bank jou via een mailtje of een WhatsApp-bericht nooit zal vragen om persoonlijke gegevens te delen.

Phishingmails

E-mails vol met spelfouten zijn gemakkelijk te herkennen als phishingmails. Sommige mails ogen echter heel professioneel en geloofwaardig. Daarom adviseren we je om bij dit soort mails goed te letten op het mogelijke gebruik van onduidelijke logo’s of vage of onbekende e-mailadressen. Klik dus ook nooit zomaar op de bijbehorende links. Door met je cursor op de link te gaan staan zonder te klikken, zie je het adres waar deze naartoe leidt. Heeft de link niets met de afzender van doen? Dan kun je ervan uitgaan dat er sprake is van een poging tot oplichting. De Fraudehelpdesk doet jou diverse tips aan de hand, waarmee je kunt nagaan of een e-mail echt of nep is.

Tips voor veilig online bankieren
Hieronder vertellen wij waar je op moet letten als je op een veilige manier online wilt bankieren.  

  • Twijfel je of een e-mail, sms, WhatsApp-bericht of telefoontje van je bank afkomstig is? Geef dan geen antwoord en klik niet op de bijbehorende linkjes. Check bij jouw bank of een mailtje, telefoontje of bericht echt is.
  • Bescherm jezelf tegen oplichting! Controleer bij jouw bank via welke officiële kanalen met klanten wordt gecommuniceerd en welke waarschuwingen worden afgegeven.
  • Deel geen beveiligingscodes van je online-bankierenomgeving met anderen. Heb je per ongeluk toch inloggegevens en/of beveiligingscodes gedeeld, je betaalpas opgestuurd of wordt er zonder jouw toestemming geld van je rekening afgeschreven? Neem dan direct contact op met je bank!
  • Houd je alleen met online bankieren bezig op een computer of een mobiele telefoon, waarvan de software en beveiligingssystemen regelmatig worden bijgewerkt.