21 februari 2025

‘Oudere leden voelen nog een grote verbondenheid met het Wapen’

Aad Zonnevijlle (71) is vanaf 2018 ledenbezoeker van het FSZ in de regio Amersfoort. Sindsdien bezoekt hij samen met zijn echtgenote talloze oudere leden in deze regio. “Als zij uit dienst zijn, bestaan collega’s niet meer voor Defensie en de KMar,” zo benadrukt hij de meerwaarde van zijn vrijwilligerswerk. “Bij de MARVER en het FSZ denken wij als enige nog wél aan hen en hieraan hechten zij veel waarde.”

Wanneer & hoe werd je ledenbezoeker?    
“Via toenmalig ledenbezoeker Jos van de Veer rolde ik in 2018 in dit vrijwilligerswerk. Eerder had Jos me tijdens een reünie van de voormalige Brigade Amersfoort al eens de vraag gesteld of hij als ledenbezoeker een beroep op me kon doen. Uiteindelijk vroeg hij me of ik voor hem kon invallen toen hij met zijn vrouw acht maanden lang met de caravan naar Portugal ging. Nadat hij me had uitgelegd waaruit dit vrijwilligerswerk allemaal bestaat, besloot ik in overleg met mijn vrouw ja te zeggen op zijn verzoek. Het leek me leuk en waardevol om samen met haar een bezoek te gaan brengen aan oudere, zieke en jarige leden. Uiteindelijk hebben Jos en ik het werk van ledenbezoeker in onze regio onderling verdeeld. Nadat Jos vorig jaar zijn 80e verjaardag vierde, besloot hij echter met dit werk te stoppen. Sinds 1 januari 2025 zijn mijn vrouw en ik daarom helaas nog de enige ledenbezoekers in onze regio.”  

Wat was voor jou en je vrouw de belangrijkste reden om dit vrijwilligerswerk te gaan doen?
“In 2003 kwam ik als MARVER-lid persoonlijk in aanraking met het FSZ. Vlak nadat ik een hartaanval had gehad en hierdoor in het ziekenhuis had gelegen, kreeg ik een telefoontje van Ed de Bruin, die toen ledenbezoeker was van het FSZ. Hij vroeg me of ik prijs stelde op een huisbezoek. Nadat ik ja had gezegd, kwam hij op visite bij mij en mijn vrouw en bracht hij een fruitmand voor me mee. Ik herinner me dat me dit erg goed deed en zo ervaarde ik zelf de meerwaarde van het FSZ. Toen zich dus later de gelegenheid voordeed om ledenbezoeker te worden, hoefden we niet lang na te denken over de vraag of we dit werk daadwerkelijk wilden gaan doen.”

Hoeveel bezoeken brengen jullie jaarlijks?
“Op jaarbasis bezoek ik samen met mijn vrouw tientallen leden. Dit zijn weduwen of weduwnaars van overleden MARVER-leden, oud-collega’s die net hun 80e verjaardag hebben gevierd, langdurig zieke collega’s of hun langdurig zieke echtgenoten. Regelmatig worden mijn vrouw en ik als ledenbezoekers uitgenodigd voor de uitvaart of herdenkingsdienst van overleden collega’s. Daar verzorgen wij een bloemstuk namens het FSZ of doneren wij uit naam van de overledene een geldbedrag aan een goed doel. Deze donatie is de laatste jaren steeds meer in zwang. Natuurlijk maakt je regelmatige aanwezigheid bij uitvaarten je werk als ledenbezoeker niet altijd even makkelijk. De dankbaarheid van de nabestaanden vergoedt echter alles.”

Op welke andere momenten bezoeken jullie leden?
“Op hun 80e verjaardag en op hun volgende verjaardagen bel ik leden altijd even op om hen te feliciteren. Tijdens dit telefoontje stel ik voor om in de dagen daarna op verjaardagsvisite te komen. Dit vinden zij meestal hartstikke leuk. Op hun verjaardag zelf komen meestal al hun kinderen, kleinkinderen, buren en bekenden over de vloer. Vaak worden mijn vrouw en ik tijdens onze visite getrakteerd op gebak of iets anders lekkers. Dit onderstreept dat leden uitkijken naar onze komst. In de paar weken voor sinterklaas en de kerstdagen bezoeken we ook heel wat leden. Zij vinden het fijn dat wij rond de feestdagen aan hen denken.”

Wat wordt het meest gewaardeerd aan jullie bezoeken?     
“Als zij uit dienst zijn gegaan, bestaan collega’s niet meer voor Defensie en de KMar. Bij de MARVER en het FSZ denken wij als enige nog wél aan hen en hieraan hechten zij veel waarde. Vooral oudere collega’s voelen een grote verbondenheid met het Wapen en het ‘blauwe KMar-bloed’ stroomt nog steeds door hun aderen. Daarom stellen zij er zoveel prijs op om dankzij het FSZ contact met het Wapen te kunnen blijven onderhouden en om tijdens huisbezoeken uitgebreid te kunnen praten over de goede oude tijden bij de KMar. De dankbaarheid die leden hierover tonen, is voor mij de belangrijkste reden om dit waardevolle vrijwilligerswerk ook de komende jaren te blijven doen. Zolang de gezondheid van mij en mijn vrouw het toelaat, blijven wij leden met plezier bezoeken.”

Welke eigenschappen moet je als ledenbezoeker hebben? 
“Je moet inlevingsvermogen hebben in de belevingswereld van de leden die je bezoekt, met hen kunnen én durven praten over allerlei onderwerpen en er ook voor hen zijn op de moeilijkere momenten. Dankzij mijn vroegere werkervaringen in de politiedienst en de grensbewaking heb ik zelf gelukkig geleerd om altijd een goede balans te houden tussen mijn privéleven en de soms ook emotionele dingen die je als ledenbezoeker meemaakt. En ook mijn vrouw kan zich dankzij haar vroegere werk als zorgeenheidsassistent in het ziekenhuis prima inleven in de gevoelens van bezochte leden. Belangrijk tijdens de afgelegde huisbezoeken is trouwens dat je vooral goed luistert naar hun verhalen en niet teveel uitweidt over je eigen werkverleden bij de KMar.”  

Hoeveel extra ledenbezoekers kan jouw regio gebruiken?
“Hopelijk melden zich over niet al te lange tijd enkele mannen of vrouwen met wie ik de jaarlijks ongeveer 45 huisbezoeken in onze regio kan verdelen.”  

HEB JIJ INTERESSE?

Ben je na het lezen van dit interview enthousiast geworden over het werk van ledenbezoeker bij het FSZ? Maak dan jouw interesse voor dit vrijwilligerswerk kenbaar bij Bert Tuenter. Als coördinator Zorg en Nazorg bij het FSZ is hij bereikbaar via e-mail of telefoon 06 -10120697. Vooral in de provincie Zuid-Holland, het noorden van de provincie Limburg, het oosten van de provincie Noord-Brabant (omgeving Eindhoven), het gebied ten oosten van de Veluwe in de provincie Gelderland en de provincie Utrecht heeft het FSZ dringend behoefte aan nieuwe ledenbezoekers. Woon je niet in één van deze regio’s of provincies? Ook dan is het heel goed mogelijk dat het FSZ jouw hulp als vrijwilliger over niet al te lange tijd kan gebruiken. Door onvoorziene omstandigheden of het stoppen van bestaande ledenbezoekers kunnen ineens extra vrijwilligers nodig zijn. 

Meer over:
FSZ