16 oktober 2024

Rijksoverheid lanceert campagne ‘Laat je niet interneppen’

16 oktober 2024 - Je ontvangt een e-mail van jouw bank met het verzoek om met spoed je gegevens te actualiseren of een melding dat er een belangrijk bestand voor je klaarstaat. Dit zijn twee voorbeelden van berichten die door online criminelen worden verstuurd in een poging om jou op te lichten. In 2023 werd twee op de drie Nederlanders van 15 jaar en ouder geconfronteerd met e-mails of andere berichten van deze criminelen. Eén op de tien – in totaal 1,4 miljoen mensen – werd daadwerkelijk slachtoffer van online oplichting. Om jou en anderen hier beter tegen te wapenen, voert de Rijksoverheid daarom deze maand de campagne ‘Laat je niet interneppen’.

In het kader van deze campagne word je geadviseerd om altijd goed de afzender van online berichten te checken en deze bij twijfel weg te klikken. De website laatjenietinterneppen.nl biedt jou tips over hoe je diverse vormen van online misleiding kunt herkennen. Ook staat op deze site waar je terecht kunt voor hulp als je hiervan toch het slachtoffer bent geworden.

Phishing

Een veelvoorkomende vorm van cybercrime is phishing. Hierbij doet de dader zich voor als iemand anders met als doel om jou geld afhandig te maken of om toegang te krijgen tot jouw persoonsgegevens. Twee op de drie Nederlanders van 15 jaar en ouder ontvingen in 2023 minstens één keer een phishing-e-mail of een ander bericht van online criminelen.

Diverse misleidingstechnieken
Online oplichters hanteren dus diverse misleidingstechnieken. Als je erin slaagt deze technieken tijdig te herkennen, wordt de kans kleiner dat je hiervan slachtoffer wordt. In deze nieuwsbrief doen we je daarom alvast wat tips aan de hand

- Online oplichters doen zich bijvoorbeeld voor als een familielid of vriend. In hun e-mails en berichten misbruiken zij bovendien vaak de naam en de huisstijl van organisaties die bij jou bekend zijn. Voorbeelden hiervan zijn de overheid, een specifieke pakketdienst of jouw bank. Zo wordt gesuggereerd dat jij deze e-mails en berichten kunt vertrouwen.

- Online oplichters spelen vaak in op jouw emoties. Zij proberen jou bijvoorbeeld nieuwsgierig of bang te maken. Hierbij maken zij misbruik van je vertrouwen, medelijden of onwetendheid.

- Online oplichters hanteren tijdsdruk: zij willen dat je iets snel doet en zetten je hierbij onder druk. Zo krijg je geen tijd om hen te ontmaskeren. Wij adviseren je dringend om toch alle tijd te nemen om na te denken. Jouw bank of de overheid zal jou namelijk nooit onder druk zetten om snel te handelen.

- Online oplichters suggereren dat er sprake is van een noodgeval: zij doen net of iets helemaal misgaat als je niet snel doet wat zij zeggen. Zij beweren dat je rekening of account wordt geblokkeerd als jij je gegevens niet bijwerkt of als je niet betaalt. Zo proberen ze te voorkomen dat je gaat twijfelen aan hun verhaal.

- Online oplichters bieden jou vaak ‘een buitenkans’. Zij proberen jou te verleiden door zogenaamde kortingen of mooie acties. Wees gewaarschuwd: deze kortingen en acties zijn inderdaad te mooi om waar te zijn!

- Online criminelen weten vaak iets persoonlijks van je of doen alsof dat het geval is. Hiervoor hanteren zij informatie die zij over jou op internet hebben gevonden.

- Online criminelen doen alsof zij erg vriendelijk en behulpzaam zijn. Zij proberen zo jouw  vertrouwen te winnen. Zij wekken bijvoorbeeld de suggestie dat ze een vriend zijn, die de beste bedoelingen met je heeft.