Zo meld je jouw partner aan bij het ABP!
Jouw partner krijgt alleen nabestaandenpensioen van het ABP als jij hem of haar bij dit pensioenfonds aanmeldt. Woon je samen? Dan moet je zelf jouw partner aanmelden bij het ABP. Bij deze aanmelding heb je een samenlevingscontract nodig. Ga je later helaas uit elkaar? Dan heeft jouw partner geen recht op een deel van jouw ouderdomspensioen, maar bij jouw overlijden wel recht op nabestaandenpensioen.

Neem via deze link eerst de bijbehorende voorwaarden door, voordat je jouw partner aanmeldt. Je kunt je partner trouwens alleen aanmelden via de internetbrowsers Chrome, Firefox of Safari. Bouwt of bouwde jouw partner zelf ook pensioen op bij het ABP? Dan kan hij of zij jou ook aanmelden. Bouwt jouw partner ergens anders pensioen op? Denk er dan aan dat hij of zij jou ook daar aanmeldt.
Twee soorten AOW-uitkeringen
Er zijn twee soorten AOW-uitkeringen: eentje voor alleenstaanden en eentje voor samenwonenden/gehuwden. De hoogte van jouw AOW-uitkering hangt af van jouw situatie. Hierover beslist de Sociale Verzekeringsbank. In jouw pensioen wordt rekening gehouden met de AOW. Dat gebeurt door de toepassing van een zogeheten franchise in jouw pensioen. Deze franchise kun je beschouwen als een korting in het pensioen omdat je ook AOW krijgt.
AOW verandert
Ga je samenwonen, kies je voor een geregistreerd partnerschap of ga je trouwen? Dan verandert de AOW. Je krijgt dan niet langer de AOW voor alleenstaanden, maar de AOW voor samenwonenden/gehuwden. De franchise over de pensioenopbouw tot 1995 is afhankelijk van de AOW die je krijgt. Deze franchise is voor samenwonenden/gehuwden hoger dan die voor alleenstaanden. Het pensioen wordt daardoor lager als je vóór 1 januari 1995 pensioen hebt opgebouwd bij het ABP. Mogelijk heb je wel recht op een aanvulling op jouw pensioen. Via deze link vind je hierover meer informatie.
Let op! Ben je al met pensioen en ontvang je AOW? Dan krijgt jouw partner geen nabestaandenpensioen als jij komt te overlijden.
Negatieve invloed
Een huwelijk of een geregistreerd partnerschap heeft een negatieve invloed op jouw ouderdomspensioen. Bij het ABP kun je navragen wat de precieze financiële consequenties hiervan zijn. Op 1 januari 2027 stapt het ABP over op de nieuwe pensioenregels. Ga je na deze datum trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Dan heeft dit geen financiële gevolgen voor jouw ouderdomspensioen.